Slăbiciune fizică a mușchilor
În cele mai multe cazuri, această slăbiciune musculară se traduce printr-o scădere a ritmului și o stare de oboseală pronunțată. Acest tip de oboseală este înainte de toate fiziologic și diferă în special de patologiile organice (unde slăbiciunea musculară este cronică) și funcționale (unde vorbim mai precis de simptome psihologice).
Oboseala musculară este un fenomen punctual. Cel mai adesea, apare în urma unui efort fizic semnificativ sau poate fi legat de o acumulare de eforturi repetitive, cum ar fi atunci când practici sport, bricolaj, grădinărit ...
Cauzele oboselii musculare
Din punct de vedere științific, poate fi legată de:
-
Consum ridicat de glicogen (fenomen care poate duce la hipoglicemie): glicogenul este forma în care glucoza este stocată în organism, în principal în mușchi și ficat.
-
Consumul constant de lipide: lipidele sunt forma de energie musculară cel mai ușor disponibilă. Dar pentru a fi utilizabile de către mușchi, lipidele trebuie să fie supuse unei transformări care consumă oxigen și glicogen. În timpul efortului intens, mușchiul va consuma, prin urmare, de două ori glicogenul (eliberarea zahărului și transformarea lipidelor).
-
O pierdere mare de apă ca urmare a efortului fizic (care induce o scădere a volumului de sânge).
Din punct de vedere mai general, această slăbiciune musculară poate fi explicată în special prin:
-
Prea puțină hidratare înainte, în timpul și după exerciții fizice.
-
Exercițiu fizic excesiv: de exemplu, mulți sportivi își depășesc limitele și neglijează perioada de odihnă care permite recuperarea corpului și a mușchilor, ceea ce duce la crampe musculare. La fel se întâmplă și în timpul unei mutări sau în timpul unor lucrări majore de grădinărit sau de bricolaj, corpul este supus unui efort mare, fără a fi adesea pregătit cu adevărat.
-
O alimentatie nepotrivită: excesul de lipide și grăsimi este dăunător pentru organism și nu permite un aport nutrițional adecvat pentru corpul uman. Cu toate acestea, un aport adecvat de lipide (omega 3 și 6) este esențial înainte de un efort intens și prelungit. Acest lucru ajută la păstrarea stocului de glicogen (și apoi la prevenirea hipoglicemiei) și a proteinelor (care contribuie cu 10% la aportul de energie în timpul exercițiului), mai ales în cazul rezervelor insuficiente de grăsimi (persoane slabe).
Mai multe simptome reflectă oboseala musculară:
-
Contracția involuntară și dureroasă a mușchilor (crampe musculare).
-
Fasciculație musculară (mișcare bruscă necontrolată a mușchiului).
-
Rigiditate musculară (curbaturi).