Dar cum își schimbă culoarea vânătaia?
Imediat după lovitură, sângele din vasele mici sparte se revarsă sub piele și se extinde. Vânătaia capătă apoi o culoare roșie. În zilele următoare, vânătaia se transformă în albastru violaceu. Această schimbare de culoare se produce ca urmare a acțiunii globulelor albe care se concentrează pentru a degrada pigmentul găsit în celulele roșii din sânge: hemoglobina. Ulterior, prin diverse reacții, hemoglobina va fi transformată succesiv în mai multe produse colorate: biliverdină, care va da vânătăii o nuanță verzuie, apoi bilirubina, care va transforma vânătaia într-o culoare gălbuie, până se va estompa definitiv.
Cum să limitați extinderea unei vânătăi
După ce se formează o vânătaie, aplicați imediat ceva rece timp de 15 până la 20 de minute pentru a limita sângerarea internă și pentru a calma zona afectată.
Puteți pune cuburi de gheață într-o pungă de plastic învelită într-un prosop. O pungă de legume congelate este la fel de eficientă. Dacă sunteți în aer liber, o cutie de aluminiu foarte rece va fi potrivită și pentru cei grăbiți.
În unele cazuri, șocul poate crea, de asemenea, umflături care pot varia de la un simplu cucui până la mărimea unui ou de porumbel.