Un simplu cucui este cauzat de o lovitură pe o zonă osoasă care provoacă lezarea unei artere subcutanate. Sângele este apoi trimis de organism sub țesuturi, ceea ce provoacă o umflătură. Cucuiele se formează cel mai frecvent pe craniu, deoarece aceasta este o zonă în care pielea este foarte bine vascularizată.
Reducerea simptomelor și facilitarea vindecării având reflexele potrivite:
- Aplicați o pungă de gheață pe cucui. Dacă nu aveți o pungă cu gheață, aplicați comprese reci. Frigul ajută la combaterea durerii și limitează extinderea cucuiului. Nu așezați gheața direct pe piele, riscați să provocați degerături, înfășurați-o întotdeauna într-un prosop.
- Realizați un pansament compresiv pe cucui, folosind o bandă sau o compresă, pentru a-i limita dimensiunea. Nu-l lăsați mai mult de 10 minute.
- Aplicați un strat subțire de gel cu arnica, cât mai curând posibil, pe zona dureroasă, printr-un masaj ușor până la absorbția completă. Reînnoiți aplicația o dată sau de două ori pe zi.
- Chiar dacă este mare, un cucui este de obicei benign și dispare în câteva săptămâni. Cu toate acestea, copilul trebuie monitorizat timp de 72 de ore după șoc sau cădere, inclusiv noaptea. Pierderea conștienței, problemele de comportament (excitare, somnolență, lipsa tonusului), pierderea poftei de mâncare, dificultățile de limbaj ar trebui să alerteze și să facă obiectul unei vizite la medic.